TWA voor ouder en kind

De cursus Liefdevolle Verwachting, voor zwangeren en partners, bereidt je voor op de eerste twee jaar met je baby.

Website

Verwachtingen

Het zit al in de titel, verwachtingen is alles waar de cursus Liefdevolle Verwachting om draait. Als je zwanger bent, komt er van alles op je af. We zeggen ‘je bent in verwachting’. Dat klinkt heel spannend en groot. Dat is het natuurlijk ook, je leven verandert nogal als je een baby krijgt. Verwachtingen zijn vaak hooggespannen. Zo ook bij de komst van een baby. Je verwacht er heel wat van. En je partner ook. Ook al doe je nog zo je best om er open in te staan, je hebt er toch een onbewust beeld van. Dat is heel je leven al beïnvloed door de televisie, de mensen om je heen, tv-programma’s, tijdschriften, meer dan je kunt bedenken.

Laten we eens stilstaan bij tv-programma’s. Programma die om opvoeden draaien, beïnvloeden je natuurlijk, daar vind je wat van. Denk maar aan Jo Frost, the Nanny. Een aantal jaren geprezen, daarna wat minder, maar je hebt het vast gezien. Wat je misschien minder verwacht, is dat ook soapseries en zelfs nieuws bulletins je beïnvloeden. Iemand in een soap geeft een baby in een wipstoeltje een fruithapje en dat slaat jouw brein onbewust op. Je ziet mensen met kinderwagens in tijdschriften en dat sla je ook op. Zelfs als je op de achtergrond bij een nieuwsreportage iets ziet, sla je dat op. Samen met dingen die je om je heen ziet bij buren, vriendinnen en familie, in tijdschriften en in boeken, vormt het jouw referentiekader.

Dat maakt dat in jouw hoofd al een opvoedverwachting zit. Je weet waarschijnlijk wel ongeveer hoe je het gaat doen. Je hebt nagedacht over borstvoeding of kunstvoeding, ziet misschien voor je hoe je je kind een fruithapje gaat geven, ziet jezelf met de kinderwagen lopen en er is een kans dat je ooit hebt gezegd of gedacht: ‘Als ik kinderen heb, ga ik het heel anders doen!’ of: ‘dat zou ik nóóit doen als ik kinderen heb!’.

Je hebt ze op allerlei vlakken. Wat verwacht je straks van elkaar als partners? Hebben jullie ooit besproken wie na de komst van de baby de boodschappen gaat doen, het huis gaat poetsen, gaat koken en of één van jullie beiden of allebei minder gaat werken? En heb je misschien besproken hoeveel jullie nog gaan sporten na de geboorte van de baby en of je ’s avonds een oppas wilt? Het zijn dingen waar weinig mensen echt bewust voor gaan zitten tijdens de zwangerschap. Maar ga maar bij jezelf na, je hebt er wel ideeën over. En als je die niet uitspreekt, kom je er nooit achter of jullie verwachtingen wel hetzelfde zijn. Als dat niet zo is, kan dat ontevredenheid over jullie relatie veroorzaken, misschien zelfs ruzies.

Ook over de andere onderwerpen de cursus kun je een verwachting hebben. Bijvoorbeeld het slapen. Wat weet je daarvan? Hoeveel slaapt een baby? Wanneer gaat een baby gemiddeld doorslapen? Geloof mij maar, al heel snel na de bevalling zal aan je worden gevraagd: ‘slaapt hij al door?’ In de cursus leer je wat je op dat gebied nou écht kunt verwachten.

Huilen is een onderwerp waar je misschien nog niet veel over hebt nagedacht. Wellicht ‘ik hoop niet dat mijn baby een huilbaby wordt’. We bespreken wat voor redenen een baby heeft om te huilen, wat er in het lichaam van een baby gebeurt als zij huilt en ook wat er bij ouders gebeurt als een baby huilt. We bespreken ook signalen die voorafgaan aan het huilen en waaraan je kunt zien wat de baby nodig heeft.

In ieder geval laat een baby zich niet sturen door verwachtingen en het is goed om daarbij stil te staan. De cursus Liefdevolle Verwachting helpt jou om je bewust te worden van jullie eigen verwachtingen en ook om die desnoods bij te stellen, aan de hand van de kennis die ik je meegeef.

Heb je nog vragen? Zoek me dan op, ik ben vandaag bereikbaar voor al je vragen. Ben je geïnteresseerd? Vergeet dan niet om de kortingscode op te zoeken in mijn digitale kraam op de website van het zwanger en baby event en meld je aan via mijn website. Je kunt me vinden via mijn website, sociale kanalen of telefonisch:  @twavoorouderenkind (FB en IG) 

Website
Facebook 
Instagram
Telefoon

Item title

Item title