Memmesoarch Wij dragen

Jantina van der Valk biedt als geboortetraumaconsulent hulp wanneer je met negatieve gevoelens terugdenkt aan de geboorte van je kindje en/of de periode daar omheen. Ze werkt met een heel zachte, maar doeltreffende methode, waarbij geen herbeleving nodig is. Jouw verhaal wordt gebruikt om te herstellen en om het zelf-herstellend vermogen van je lichaam aan te spreken. Naast de geboortetraumatherapie behoren ook individuele zwangerschapsbegeleiding, draagconsulten en diverse workshops tot het aanbod. Jantina komt graag bij jou thuis, maar afspreken op een in overleg gekozen locatie is ook mogelijk.

Website

Even voorstellen

Ik kan me voorstellen dat het fijn is om te weten met wie je in zee gaat als je aanklopt voor een herstelgesprek of een coaching. Daarom stel ik mezelf via dit blog graag aan jullie voor en vertel ik wat over waarom ik ben gaan doen wat ik doe.

Mijn naam is Jantina van der Valk, getrouwd, moeder van twee jongens en samen wonen we in de pittoreske oude kern van Deinum. Ik ben echt een gezinsmens en hou van buiten zijn, leren, koken/bakken, lunchen met een vriendin, de Nederlandse series op de NPO en mijn werk. Mijn fascinatie voor zwangerschap en bevallen is super groot, maar het hele emotionele en psychologische aspect hier omheen vind ik minstens zo interessant. Sinds 1 april 2017 ben ik draagconsulent. Op 23 mei 2018 ontving ik het certificaat ‘geboortetraumaconsulent’ en sinds kort coach ik jou aan de hand van je geboortepatronen.

Toen de jongens baby waren, heb ik ze enorm veel gedragen, nu ze peuter en kleuter zijn, draag ik met name de kleuter wat minder. Het dragen bracht me erg veel; rust, geborgenheid voor ons beide, veiligheid en zelfvertrouwen. Voor mij was het hebben van een draagdoek binnen handbereik een soort levensbehoefte. Bij de tweede is het dragen de uitkomst op momenten dat beide kinderen tegelijk hun mem nodig hebben. Omdat het me zoveel bracht en ik dit ook aan andere ouders mee wilde geven, ging ik vanaf april 2017 aan de slag als zelfstandig draagconsulent.

Ongeveer een jaar later rondde ik de opleiding tot geboortetraumaconsulente af. Het idee om deze weg in te slaan kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen; ik had zelf een traumatische ervaring rondom de geboorte van mijn eerste zoon. Toen ik na lang zoeken niet de hulp vond die ik nodig had, zeker niet in Noord-Nederland (laat staan Friesland) besloot ik dat ik het dan maar zelf moest doen. En hoe! De hersteltherapie waarmee ik leerde behandelen is zo effectief en zó zacht. Ik heb het herstelgesprek zelf mogen ervaren, waarna ik in twee sessies herstelde. Nu help ik andere moeders en tot nu toe zijn er altijd slechts één of twee gesprekken nodig. Je kunt je vast voorstellen dat ik iedere keer een klein vreugdedansje maak wanneer ik hoor dat een cliënt na zo’n bijzonder kort traject zich weer voelt zoals ze graag zou willen en dat ik haar daarin mocht begeleiden. Ik ben een dankbaar mens.

Regelmatig hoor ik na afloop van een herstelgesprek: “als mijn zwangerschap en bevalling anders waren geweest, was het met mijn kindje vast ook makkelijker/rustiger geweest” of “Ik ben er van overtuigd dat mijn kindje hier last van heeft door wat er tijdens de bevalling is gebeurd”. Als je dat gevoel hebt: dat klopt en ik kan je inzicht geven in op welke manier dit invloed heeft gehad. Ik krijg steeds meer inzicht in wat voor invloed je start op je leven heeft. Het gaat echt om je prille start: de tijd rond de conceptie, de periode in de buik van je moeder en de gebeurtenissen tijdens en rond je geboorte blijken een enorme invloed te hebben op je gedragspatronen en diepe overtuigingen. Dat zie je bij een kleine baby of jong kind, maar blijft je hele leven van invloed. Ik kan je inzicht geven in de geboortepatronen én de bijbehorende behoeftes van je kind, maar het is ook mogelijk om voor jezelf een coaching op basis van je geboortepatronen te ontvangen. Het is bijzonder om te zien hoe iemand belemmerende patronen gaat zien en daardoor kan doorbreken.

Alles samen in de begeleiding die ik je tijdens de zwangerschap bied: ik luister naar je verhaal en we herstellen eventuele trauma’s van eerdere bevallingen. Ik help je om je bevalling voor te bereiden en weet daarbij hoe ik je de kans op een positieve ervaring zo groot mogelijk maakt. Door mijn kennis van geboortepatronen, kan ik je inzicht geven in hoe jouw geboorte van invloed is op hoe jij in het leven staat en ik kan je inzicht geven in de voor- en nadelen van bepaalde keuzes rond de bevalling. Natuurlijk leer ik je met liefde hoe je je kindje veilig en vertrouwd draagt.

Wil je meer weten? Bel of mail me gerust!

Contact opnemen

Je mag me altijd bellen...

 Een zinnetje wat ik echt heel vaak zeg: “Je mag me altijd bellen”. Tegen vriendinnen in nood, tegen familie, maar ook en misschien nog wel het vaakst tegen moeders die me benaderen voor een herstelgesprek. Waarom eigenlijk?

Wanneer je bij mij komt voor een herstelgesprek om je geboortetrauma te verwerken, stel je jezelf kwetsbaar op. Dat is lastig. Je hebt een verhaal wat je wilt vertellen, maar wat vaak voor heftige emoties zorgt. Sommige moeders zijn nog kraamvouw (ik sta achter 40 dagen kraamtijd) en eigenlijk nog maar heel kort geleden bevallen. Dan stel je je niet alleen kwetsbaar op, dan bén je kwetsbaar. Er komt veel op je af. Herken je dat? Dat je met iemand praat, de nodige informatie krijgt en dat je gevraagd wordt of het verhaal helder is of dat er misschien juist meer vragen opkomen? ‘Ja’ zeg je, ‘helemaal helder’ en zodra het gesprek is beëindigd, ploppen er ineens allemaal vragen op. Daar is zéker sprake van wanneer je emotioneel bent en/of je kwetsbaar voelt.

Ik vind het belangrijk dat jij je vragen durft te stellen en dat je je veilig bij me voelt. Je moet je verhaal kwijt kunnen, op het moment dat je dat nodig hebt en niet alleen in de tijd dat ik bij je ben omdat we voor dat moment een afspraak hebben gemaakt. Mijn begeleiding gaat verder dan dat, want ik voel me betrokken bij de moeders die bij me aankloppen (vaders zijn overigens ook van harte welkom). Daarom mag je mij altijd bellen als er ineens tóch wel vragen opkomen of wanneer je tóch meer wilt vertellen dan je in de eerste instantie dacht. Bel me, of app me met de vraag of ik jou wil bellen.

Hoewel ik zeg dat je me altijd mag bellen, kan het voorkomen dat ik mijn telefoon niet direct opneem. Het kan zijn dat ik net met een andere moeder een herstelgesprek voer of dat ik ouders help hun kindje voor het eerst in de doek te dragen. Dat zijn geen handige momenten om jou te woord te staan, want ook zij verdienen mijn volle aandacht. Ik bel je dan na afloop van mijn afspraak direct terug. Of ik verschoon net een luier van een van mijn eigen kinderen/poets een snotneus weg/zorg voor verse limonade… Want laten we eerlijk wezen, dat komt er natuurlijk ook tussendoor als je een zzp’ende moeder bent. Laat je daardoor niet uit het veld slaan en BEL ME als je me nodig hebt. Als ik je mis, weet ik dat je me nodig hebt en bel ik je zo snel mogelijk (sowieso dezelfde dag) terug op het moment dat ik écht de tijd heb om naar jou te luisteren.

Mijn praktijkruimte

“Waar heb je je praktijk?” Een vraag die ik regelmatig krijg. Nou ehh, zo lang jij me je adres niet geeft en we hier nog niets over hebben afgesproken, heb ik geen idee! De draagconsulten vinden namelijk altijd plaats bij jou thuis. De herstelgesprekken zijn meestal bij jou thuis, maar het is ook een optie dat we ergens een rustige plek opzoeken waar we samen thee drinken en praten. De coaching op basis van je geboortepatronen kan bij jou thuis, maar ook daarvoor kunnen we een fijne plek zoeken waar we bijvoorbeeld genieten van een kop thee/koffie met wat lekkers. De keuze is reuze en geheel aan jou.

Waarom vraag je je af? Voor de draagconsulten geldt dat het voor een klein baby’tje vaak het fijnst is om in zijn of haar eigen omgeving te blijven. Dat zorgt voor de minste prikkels en aangezien we iets gaan doen wat voor de ouders best spannend kan zijn, komt er al veel op de baby af. Dan is thuis zijn toch de meest rustige en ontspannen optie. Daar komt nog bij dat jij geen luiertas hoeft in te pakken en met de maxicosi hoeft te sjouwen, dus dat scheelt weer.

Voor de herstelgesprekken vind ik het heel belangrijk dat jij je op je gemak voelt. Jij moet vrij kunnen spreken, voelen wat je voelt en het is belangrijk dat je je emoties niet hoeft in te houden. Thuis in je eigen omgeving is daarvoor vaak de meest geschikte plek. Daar voel je je over het algemeen het veiligst en praat je het makkelijkst. Ook kan een herstelgesprek best vermoeiend zijn; we zetten namelijk je hersenen flink aan het werk om nieuwe verbindingen te maken. Wanneer je thuis bent, kun je na het gesprek lekker rustig aan doen en toegeven aan eventuele vermoeidheid.

De coaching op basis van je geboortepatronen of een gesprek om inzicht te krijgen in de geboortepatronen van je kind, kan op iedere gewenste plek. Jij bent daarin leidend. Ik kom hiervoor graag bij jou thuis, maar we kunnen ook ergens op een rustige plek afspreken waar we onder het genot van een kop thee en wat lekkers aan de slag gaan. Ook maak ik soms gebruik van een mooie praktijkruimte waar we in alle rust al jouw geboortepatronen onderzoeken.

Zoals je leest, wisselt mijn ‘werkplek’ behoorlijk. Waar zou jij het liefst in gesprek gaan of coaching willen krijgen?